Dodatki do chleba
Chleby mogą być wypiekane z najróżniejszymi rodzajami dodatków. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak różnorodne składniki można dodać do pieczywa, aby wzbogacić i urozmaicić jego smak. Wypieki z różnymi dodatkami nie różnią się aż tak od wypieków klasycznych, gdzie używamy tylko mąki, wody, soli i zakwasu lub drożdży. Co zatem tak naprawdę można dodawać do pieczywa, aby było ciekawsze w smaku i żeby przełamać nudę codziennych wypieków?
Rodzaje dodatków do chleba
Osoby, które nie jedzą glutenu mogą sięgnąć po chlebek bezglutenowy z cukinią, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Natomiast do wypieku chleba razowego, można przykładowo dodać orzechy zarówno włoskie jak i laskowe. Innym nieoczywistym dodatkiem do chleba jest miód. Dobrym wyborem będzie miód spadziowy dodany do chleba żytniego. Do chleba żytniego sprawdzi się także piwo. Jeśli zdecydujesz się na chleb na piwie, wówczas istotne jest aby było to piwo pszeniczne lub ciemne. Chleb jasny można natomiast wypiec na maślance, kefirze lub nawet ziemniakach. Do chleba można dodać odrobinę oliwy, a także bezpośrednio wsypać do niego pokrojone oliwki i suszone pomidory. Oczywiście bardzo dobrze jako dodatki do chleba sprawdzą się wszelkiego rodzaju zioła i przyprawy.
Bułki nadziewane
Innym, ciekawym pomysłem na wypieki są bułki faszerowane. Taką bułkę można nafaszerować mięsem, pieczarkami, szpinakiem czy wszelkimi innymi dodatkami. Ciekawym pomysłem jest wypieczenie bułki, w której znajdzie się całe jajko gotowane. Takie jajko można dodatkowo obtoczyć plastrem boczku i natką pietruszki. Wówczas należy jajko i inne składniki obwinąć ciastem i upiec. Przed pieczeniem należy nakłuć bułkę z góry i z dołu, aby mogło odchodzić z niej powietrze. W innym wypadku włożone do środka składniki mogą się nadmiernie zagotować, co wpłynie niekorzystnie na ich smak. Polecam tego rodzaju wypiek jako przekąskę do pracy lub snack jaki możemy zjeść w ciągu dnia, ze względu na jej wysoki poziom pożywności.