Zakalec? Sprawdź, jak możesz uratować wypieki

Zakalec jak uratować

Jeśli regularnie próbujesz swoich sił w wypiekach, bardzo możliwe, że zdarzył Ci się zakalec. Z zakalcem mamy do czynienia wówczas, gdy ciasto jest surowe w środku lub mokre od spodu. Jak w takiej sytuacji uratować ciasto? Jeśli zakalec pojawił się tylko w niewielkiej części, wystarczy po prostu ją odkroić. To najlepszy sposób na uratowanie wypieku. Warto pamiętać o tym, iż zakalca można uniknąć. Kilka informacji na ten temat znajdziesz poniżej.

Unikaj zakalca

Aby ustrzec się przed zakalcem, warto unikać tego, co powoduje jego powstawanie. Powodem niedopieczenia może być używanie piekarnika złej jakości. Jeśli Twoje wypieki są często nieudane, upewnij się, że piekarnik działa tak jak powinien. Kolejny błąd, którego należy unikać, to uchylanie drzwi piekarnika i zaglądanie do środka. Takie postępowanie to częsta przyczyna niedopieczenia ciasta. Należy pamiętać również o tym, aby dobrze rozgrzać piekarnik przed wstawieniem ciasta do środka. Pamiętaj również o tym, aby masę na ciasto mieszać delikatnie. Zbyt duża siła nie jest tutaj potrzebna, a może doprowadzić do tego, że ciasto się nie uda. Warto zadbać również o mąkę. Powinna być ona przesiana, dzięki czemu istnieje większe prawdopodobieństwo, że Twoje ciasto będzie udanym wypiekiem a nie zakalcem.
Wyżej wymienione porady, pomogą Ci uniknąć zakalca. Warto o nich pamiętać, aby cieszyć się smacznymi i udanymi wypiekami. Wiele osób popełnia te błędy. Pamiętaj, że zakalec może zdarzyć się każdemu. Jeśli wypiek jest nieudany, nie warto się poddawać. Na pewno w końcu wyjdzie Ci smaczne i dobrze wypieczone ciasto.

Zakalec – czy można go jeść

Wiele osób twierdzi, że zakalec można spokojnie zjeść. Warto jednak pamiętać, że nie jest to zbyt dobry pomysł, szczególnie w przypadku osób, które mają wrażliwy żołądek. Spożycie niedopieczonego ciasta może skończyć się nieprzyjemnymi rewolucjami. Jeśli więc przydarza Ci się zakalec, lepiej pozbądź się niedopieczonej części i wyrzuć ją do śmietnika.

 

You may also like...